2019-02-18 – Waarschuwing – Doe niet zomaar open !!!

Vandaag is geconstateerd dat er wéér Jehova’s in de flat liepen. Veel bewoners storen zich hieraan !

Advies: Doe niet zomaar de voordeur open. Wees overtuigd dat de personen die u toegang geeft ook naar u toekomen en niet anderen gaan ‘benaderen’.

Verbieden kunnen we het niet – en ik het het echt nagevraagd en opgezocht:

Wat is colportage? Colportage is verkoop aan huis. U kunt hierbij denken aan een verkoper die u aan huis producten, energiecontracten, een abonnement op een tijdschrift of een alarminstallatie verkoopt.

Maar ook dit is colportage: een lingerieparty bij een vriendin thuis; een verkoopdemonstratie tijdens een busreis; als u een verkoper bij u thuis uitnodigt naar aanleiding van een advertentie. Onderaan vindt u voorbeelden van situaties waarin verkoop geen colportage is.

Waarom is het belangrijk om te weten wat colportage is en wat niet? Bij colportage hebt u als koper meer rechten dan wanneer u in de winkel iets koopt. Dat is in de wet geregeld. Want bij colportage is de kans groter dat u iets koopt zonder dat u daar van tevoren goed over had nagedacht. Welke extra rechten hebt u bij colportage? Hebt u iets gekocht dat meer dan 34 euro kostte? Dan hebt u recht op een bedenktermijn van acht dagen. Dat betekent dat u binnen acht dagen de verkoper een brief kunt sturen waarin u schrijft dat u het toch niet wilt kopen. Deze bedenktermijn gaat in op het moment dat de verkoper de overeenkomst bij de Kamer van Koophandel heeft ingeschreven. U hoeft er geen reden bij te schrijven. U hebt er dan recht op dat u uw geld terugkrijgt. Als u producten gekocht hebt, stuurt u de producten terug.

Wat is geen colportage? Hieronder geven we u een paar voorbeelden van situaties waarin verkoop geen colportage is.
Als u zelf het initiatief neemt. Bijvoorbeeld:

  • wanneer u een verkoper in het telefoonboek opzoekt en u een verkoper uitnodigt bij u thuis.
  • Als u eten, drinken en bloemen aan huis koopt.
  • Bijvoorbeeld van de melkboer, kruidenier of groenteman.
  • Als een verkoper u op straat aanspreekt. Bijvoorbeeld voor de verkoop van een krantenabonnement.
  • Telefonische verkoop Ook telefonische verkoop is geen colportage. Maar net als bij colportage hebt u bij telefonische verkoop een bedenktermijn.
  • U leest er meer over bij koop op afstand

Dus nee jehova’s getuige is geen colportage.
Wel opdringerig vind ik als je je geloof op die manier aan de man probeert te brengen.

 

  • Navraag bij een hoofd-agente van Politie – 23 jaar ervaring:
  • Ze verkopen niks – nee geen colportage
  • Voet tussen de deur is wat anders …. iedere millimeter die ze met hand, voet, neus etc je drempel over gaan is huisvredebreuk 😉